روابط عمومی
اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت/ به قلم دکتر حیدرنیا متخصص پزشکی اجتماعی
اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت/ به قلم دکتر حیدرنیا متخصص پزشکی اجتماعی
سال 1395 توسط مقام معظم رهبری به عنوان سال اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل، نامگذاری شد و بنظر میرسد همه مسئولان اراده قوی برای اقدام و عمل در حوزه های تحت مدیریت خود را دارند. یکی از این حوزه ها نظام سلامت و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است . اگر اقتصاد مقاومتی بخواهد حضور جدی خود را در حوزه سلامت اعمال کند چه اقدامات و چه اعمالی باید صورت پذیرد؟
برای اجرایی کردن اقدامات ، اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت ابتدا باید اقتصاد مقاومتی درحوزه سلامت را تعریف کرد.
و براساس آن برای رسیدن به اهداف آن برنامه های اجرایی و عملی را تبیین نمود.
برای اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت دو تعریف را میتوان در نظرگرفت.
- تعریفی ساده و کلی
- تعریف عملیاتی
تعریف عملیاتی را تیم های متخصص در نظام سلامت و مدیریت تبیین می کنند و راهکارهای اجرایی نیز از همین تعریف عملیاتی استخراج میگردد.
اما تعریف ساده و کلی از اقتصاد مقاومتی نیز ضرورت دارد به این دلیل که همگان، مخصوصاً پرسنل مرتبط با سلامت درک کلی از این اقتصاد مقاومتی را داشته باشند تا به تبع آن بتوانند همکاری بهتر و حتی خلاقیت از خود نشان دهند.
اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت بیشتر یک عمل پیشگیری از نوع اولیه است که در شرایط تحریم و بلایا ، سلامت و حتی ارتقای سلامت دستخوش سقوط و مشکلات نشود و این واژه اقتصاد مقاومتی نباید با واژه ریاضت اقتصادی اشتباه شود.
شاید بتوان دریک تعریف ساده و کلان و مردمی اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت را اینگونه تعریف کرد:
مجموعه کارهایی که باید انجام شود تا ارائه خدمات در حوزه سلامت یعنی خدمات بهداشتی درمانی ، آموزشی و پژوهشی در صورت بلایا یا تحریم های خارجی دچار نقصان و کاهش نشده و تامین و ارتقای نیازهای سلامت در ابعاد جسمی ، روانی ، اجتماعی و معنوی محفوظ بماند و معنی کلی آن حرکت به سوی بومی سازی می باشد . پرواضح است که این اقدام بزرگ یک شبه انجام نشده و زمان بر خواهد بود.
برای تقویت این برنامه توجه به شعار سال 1388 یعنی اصلاح الگوی مصرف در حوزه سلامت و سیاست های کلی نظام سلامت ابلاغ شده از طرف مقام معظم رهبری و همچنین طرح تحول سلامت ضروری است و ساختار هایی نظیر حاکمیت بالینی نیز می تواند یکی از ابزارهای مناسب باشد.